Kasdien valgomi patiekalai gali būti ne tik skanūs, tačiau ir sveiki. Toks derinys yra tikrai įmanomas. Svarbiausia − domėtis ingredientais, kuriuos dedate į patiekalus ir tuo pačiu suprasti, kad nuo mitybos priklauso mūsų sveikata, o ji – didžiausias turtas.
Svarbiausia, kad skanūs receptai nereikalauja didelių investicijų į brangius ingredientus. Pateiksime kelis variantus.
Kreminė pomidorų sriuba
Jums reikės:
- 1 svogūno;
- 2 skiltelių česnako;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 4 nuluptų ir supjaustytų kubeliais pomidorų;
- 1 puodelio daržovių sultinio;
- 1/2 puodelio grietinės;
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną ir česnaką ir kepkite iki tol, kol jie taps auksinės spalvos ir suminkštės (apie 5 minutes).
- Įmaišykite pomidorus ir virkite dar 10 minučių.
- Supilkite daržovių sultinį ir grietinę. Užvirkite ir leiskite virti 5 minutes.
- Sutrinkite sriubą trintuvu iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Patiekite karštą su šviežia duona.
Vištienos kepsnys su daržovėmis
Jums reikės:
- 2 vištienos krūtinėlių, be kaulo ir odos;
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
- Druskos ir pipirų pagal skonį;
- 1 paprikos;
- 1 cukinijos;
- 1 raudono svogūno;
- 1 šaukšto citrinos sulčių;
- 1 šaukšto šviežių petražolių.
Gaminimas:
- Vištienos krūtinėles apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies kepkite vištieną iki kol iš abiejų pusių apskrus (apie 5 minutes iš vienos pusės).
- Išimkite vištieną iš keptuvės.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite papriką, cukiniją ir svogūną. Kepkite iki kol daržovės suminkštės (apie 5 minutes).
- Įpilkite citrinos sulčių ir petražolių ir išmaišykite.
- Patiekite su daržovėmis.
Saldūs blynai su vaisiais
Jums reikės:
- 1 puodelio miltų;
- 2 šaukštelių kepimo miltelių;
- 1/4 šaukštelio druskos;
- 1 puodelio pieno;
- 1 kiaušinio;
- 2 valgomųjų šaukštų aliejaus;
- Mėgstamų vaisių (pvz., bananų, uogų, persikų);
- Klevų sirupo ar medaus.
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje sumaišykite pieną, kiaušinį ir aliejų.
- Šlapius ingredientus supilkite į sausus ir maišykite iki kol neliks sausų miltų.
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.
- Supilkite tešlą į keptuvę ir kepkite blynelius iki kol iškeps iš abiejų pusių (apie 1-2 minutes iš vienos pusės).
- Patiekite blynus su mėgstamais vaisiais ir klevų sirupu ar medumi.
Sumuštinis su lašiša ir avokadu
Jums reikės:
- 2 riekelių duonos;
- 2-3 griežinėlių lašišos;
- 1/2 avokado;
- Salotų lapų;
- Pomidorų griežinėlių;
- Citrinos sulčių (nebūtina);
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Paruošimas:
- Apkepkite lašišos file keptuvėje iki kol ji taps traški.
- Ant vienos duonos riekelės uždėkite salotų lapus, pomidorų griežinėlius ir lašišą.
- Sumaišykite avokadą su citrinos sultimis, druska ir pipirais.
- Užtepkite avokado „mišinį“ ant duonos su lašišą.
- Uždenkite antra duonos riekele ir perpjaukite ją per pusę.
Klasikinė avižinė košė
Jums reikės:
- 1/2 puodelio avižinių dribsnių;
- 1 puodelio vandens arba pieno;
- Druskos pagal skonį.
Gaminimas:
- Puode užvirkite vandenį arba pieną.
- Įmaišykite avižinius dribsnius ir druską.
- Sumažinkite ugnį ir virkite, kol avižos suminkštės (apie 5 minutes).
- Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti prieš patiekdami.
Eksperimentuokite ir atraskite naujus sveikų patiekalų skonius.