Tabletėse esantis cinkas dažniausiai siejamas su maisto papildais, kurie palaiko gerą galvos odos būklę bei stiprina plaukus ir nagus. Tačiau pats elementas turi daug kitų teigiamų savybių, kurios turi įtakos mūsų organizmo būklei. Apie tai ir bus šis straipsnis.

Cinko papildai ir jų savybės

Cinko buvimas mūsų organizme skatina DNR sintezę. Be to, jis palaiko skydliaukės darbą. Cinkas taip pat dalyvauja baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitoje. Elementas reikalingas tam tikroms organizmo funkcijoms, deja, jis pats negali sukaupti šios medžiagos. Todėl, esant cinko trūkumui, reikėtų pagalvoti apie papildų vartojimą. Cinko papildai suteiks didelę naudą jūsų organizmams.

Žinoma, prieš vartodami kiekvieną papildą, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju, kuris nuspręs dėl papildo dozės ir vartojimo laiko. Konsultuotis būtina, nes cinko, kaip ir kitų vaistų, galima lengvai perdozuoti. 

Cinkas yra mikroelementas, randamas kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje ir kūno skysčiuose. Didžiausias cinko kiekis kaupiasi tarpląsteliniame skystyje raudonuosiuose kraujo kūneliuose, taip pat odos, kaulų, raumenų ir plaukų ląstelėse. Cinko kiekis skiriasi skirtingu paros metu. Didžiausia cinko koncentracija pastebima ryte, o artėjant vakarui – jo lygis mažėja. Be to, su amžiumi cinko koncentracija mažėja.

Cinko papildų sudėtis

Cinko papildai yra preparatas, kurio sudėtyje yra cinko gliukonato pavidalu. Be to, jame rasime ir askorbo rūgšties, tai yra vitamino C. Gliukonatas – organinis junginys, užtikrinantis gerą pasisavinimą. Cinkas reikalingas daugeliui fermentų sistemų, įskaitant tas, kurios yra nukleorūgščių ir baltymų biosintezėje. Jis teigiamai veikia imuninę sistemą ir reguliuoja riebalų rūgščių apykaitą.

Cinkas veikia vyrų vaisingumą, užtikrina tinkamą testosterono lygį. Tai mikroelementas, reikalingas palaikyti gerą regėjimą. Be to, jis apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat rūpinasi kaulų, nagų, odos ir plaukų būkle.

Kita vertus, vitaminas C, kaip stiprus antioksidantas, dalyvauja daugelyje medžiagų apykaitos procesų. Dėka vitamino C, galima folio rūgšties, kolageno ir antinksčių žievės hormonų biosintezė.

Cinko mūsų organizmai gali gauti ir iš pilnavertiškos mitybos. Cinko šaltiniai yra šie:

  • visų rūšių kruopos;
  • paukštiena ir jautiena;
  • kiaušiniai;
  • riešutai;
  • ankštiniai augalai;
  • jūros gėrybės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *