Pupelėse gausu krakmolo ir kitų angliavandenių bei baltymų, taip pat beveik visų organizmui, būtinų naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, B6, PP, kalio, cinko, vario. Šiose ankštinėse daržovėse gausu sieros, kuri padeda įveikti žarnyno infekciją, reumatizmą, bronchų bei odos ligas. Daug pupelėse yra geležies. Šių daržovių dažnai įtraukiama į sergančiųjų kepenų, inkstų ligomis, diabetu mitybos racioną. Tačiau pupelių patiekalus gali valgyti ne visi. Pagyvenusiems žmonėms pupelių geriau atsisakyti, nes jos pučia pilvą. Gydytojai rekomenduoja jų nevalgyti, jei jus kamuoja gastritas, opa, pankretitas.

Ką reikėtų žinoti apie pupeles?

Žalių pupelių valgyti negalima, nes jose yra nuodingųjų medžiagų, galinčių sukelti apsinuodijimą. Termiškai apdorojant tos medžiagos suyra. Prieš verdant pupeles, jas reikėtų mirkyti 2-10 val. Verdamos pupelės be druskos, o sūdoma tik baigiant virti. Kietame vandenyje jos verda ilgiau nei minkštame. Kad pupelės nesukeltų dujų kaupimosi į jų patiekalus reikia įdėti mėtos.  Nebijokite pirkti konservuotų pupelių. Maistingumu jos nenusileidžia neapdorotoms pupelėms. O laiko sutaupysite tikrai nemažai.

Pupos

Pupos- labai seniai žinomos ir vartojamas augalas, tačiau iš kur jis kilęs tiksliai nėra žinoma. Pupos maistingesnės beveik už visas populiarias daržoves, nes jose labai daug baltymų ir angliavandenių. Jos šešis kartus kaloringesnės už kopūstus ir beveik keturis kartus už bulves, baltymai labai gerai  įsisavinami, be to pupose yra organizmui reikalingų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurių  žmogaus organizmas nesintetina, gausu B grupės, C vitaminų, provitamino A, įvairių fermentų.  Pupose gausu purinu, tad jas turėtų saikingai valgyti sergantieji padagra.

Kaip paruošti šparagines pupeles?

Termiškai neapdorotos šparaginės pupelės maistui nevartojamos- jomis galima apsinuodyti. Iš pradžių nuplaukite jas po tekančiu vandeniu, tada nupjaukite galiukus ir sumeskite pupeles į verdantį vandenį. Kai vanduo vėl užvirs, virkite ne ilgiau kaip 4-5 minutes, kad pupelės nepervirtų, neprarastų visų naudingų medžiagų ir neįgytų negražaus atspalvio. Išvirusios šparaginės pupelės turi būti gana tvirtos, tačiau netraškėti. Kad išsaugotumėte spalvą, patartina perlieti šaltu ar net lediniu vandeniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *