Kuo skiriasi mums gerai žinoma įprastoji silkė ir „Matjes”? Pastaroji yra jauna silkė, pasižyminti unikaliu skoniu. Kaip jas atpažinti parduotuvėje ar turguje ir kodėl verta pirkti „Matjes”, o ne paprastą silkę? 

Turbūt kiekvienas savo socialiniame rate turime žmonių, kurie sakytų, kad silkė ir „Matjes” yra visiškai tas pats, tačiau taip teigti būtų neteisinga. Tiesa slypi kažkur per vidurį. Silkė ir „Matjes” nėra sinonimai. Kuo skiriasi silkė ir „Matjes”? Pasak ekspertų, skirtumas yra milžiniškas.

Žuvies platintojai mūsų šalyje jau ne vienerius metus klaidina savo klientus. Parduotuvių lentynos pilnos prekių, kurių pavadinime yra „Matjes”, tačiau čia ir iškyla problema. Dažnas žmogus nežino skirtumų tarp paprastos silkės ir „Matjes”, todėl pavadinime šmėžuojantis žodis „Matjes” žmogų klaidina ir dirbtinai kelia produkto vertę. 

Kaip atpažinti tikrą „Matjes” silkę?

„Matjes” – tai jauna, dar subręsti nespėjusi silkė. Jos yra gaudomos specialiai tam tikru metų laiku, neprasidėjus šios žuvies rūšies nerštui.

Kadangi „Matjes” yra nesubrendusi silkė, jos mėsa skiriasi nuo visuotinai žinomos silkės. Ji daug riebesnė („Matjes” silkėje yra net 15-20 proc. riebalų), o jos skonis kur kas subtilesnis. Ne mažiau reikšmingi ir kiti skirtumai: „Matjes” mažiau sūri nei tradicinė silkė (todėl prieš vartojant jų nereikia mirkyti vandenyje), tačiau dėl to šiek tiek greičiau genda, todėl rekomenduojama įsigyti vartoti tik tam kartui. 

Jei ieškote tikros „Matjes”, prisiminkite šiuos patarimus:

  • atkreipkite dėmesį į produkto ženklus ant pakuoči,
  • olandiškos „Matjes” turi būdingą rausvą mėsos spalvą,
  • „Matjes” Lietuvoje galima įsigyti tik šaldytos (tą galite padaryti ir internetu, Matjes silkės iš FishWish.eu),
  • parduodama „Matjes” visada yra tik su uodegos peleku ir stuburo dalimi,
  • taip pat atkreipkite dėmesį į kainą, pernelyg pigus produktas gali būti mums įprasta silkės rūšis.

Šviežios „Matjes” – tik pavasarį ir vasarą

Šviežių „Matjes” silkių vartojimo laikotarpis yra glaudžiai susijęs su jų žvejojimo laiku. Jos yra gaudomos tik gegužę ir birželį, prieš pat žuvų nerštą. Dažniausiai „Matjes” silkės šviežios yra valgomos tik Olandijoje, Vokietijoje ir Norvegijoje, t. y., šalyse, kur jos ir yra gaudomos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *